WordPress 5.9 “Josephine” is nog maar net uit, maar ontwikkelaars en contributors zijn al weer druk bezig met de volgende grote WordPress release. Hieronder werpen we een korte vooruitblik op WordPress 6.0 en wat we daarvan kunnen verwachten.

Een blik op WordPress 6.0

WordPress 6.0 zal naar verwachting de tweede fase van het Gutenberg project afwikkelen. Dat wil zeggen dat de ontwikkeling van Full-Site Editing (FSE), blokpatronen, het block directory, blok thema’s en globale stijlen grotendeels afgerond zal zijn. Daarna zal de focus komen te liggen op de derde fase, die in het teken staat van samenwerking.

Site Editor

WordPress 5.9 integreerde de Site Editor in de WordPress core. Een grote mijlpaal, maar ook slechts de eerste stap. Het feit dat gebruikers nu echt met Full-Site Editing aan de slag gaan, betekent dat de ontwikkelaars kunnen bekijken hoe er in de praktijk gebruik van wordt gemaakt. Op basis daarvan kunnen dan verbeteringen worden doorgevoerd. Er staan al aardig wat punten op de planning voor de Site Editor, waaronder:

 • Het verfijnen van de informatiearchitectuur, de interactie met de Site Editor en de navigatie als geheel;
 • Het makkelijker maken voor gebruikers om templates te creëren;
 • Het optimaliseren van de workflow middels het introduceren van een browser modus die het makkelijker maakt om links naar verschillende onderdelen van de site te volgen;
 • Het verbeteren van het design van bericht instellingen. Zo zal onder andere de zijbalk helderder en overzichtelijker worden.

Blokken

Het Navigatie blok dat in 5.9 werd uitgerold biedt tal van mogelijkheden die de komende tijd verder uitgebreid zullen worden. Verder zal er gewerkt worden aan onder andere:

 • Het Uitgelichte Afbeelding blok. Dit moet uiteindelijk ook een attribuut van andere blokken kunnen worden, zoals het Omslag blok en het Media & Tekst blok;
 • Het introduceren van nieuwe blokken die gericht zijn aan reacties;
 • Het verbeteren van het Tabellen blok;
 • Het Citaten blok en Lijst blok. Het moet straks mogelijk worden om hier child blokken aan toe te voegen.

Design tools

WordPress 6.0 zal de in 5.9 uitgerolde design tools doorontwikkelen en daarnaast een aantal nieuwe design tools introduceren. Er zal aandacht besteed worden aan:

 • Layouts. Het moet makkelijker worden om de hoogte en breedte van blokken aan te passen;
 • Typografie. Zo komt er een Web Fonts API die verbonden wordt met globale stijlen;
 • Elementen. Er komt ondersteuning voor o.a. het aanpassen van blok bijschriften. Daarnaast zullen de hover / focus effecten worden aangepakt.

Meer weten over WordPress 6.0?

Wil je meer gedetailleerde informatie over wat je kunt verwachten van WordPress 6.0, bekijk dan de preliminaire roadmap voor versie 6.0.

Bron: wphandleiding.nl