WordPress 5.7, waarvan de officiële release gepland staat voor 9 maart, brengt een hoop interessante nieuwe features en verbeteringen naar WordPress. Zo krijgen we onder andere nieuwe dashboard kleuren.

Nieuwe dashboard kleuren

Het WordPress kleurenpalet bevat de officiële kleuren voor alle elementen die zich op het WordPress dasboard bevinden. Het huidige kleurenpalet, dat bestaat uit 199 kleuren, is al jaren niet meer geüpdatet en dus behoorlijk veroudert. Het nieuwe kleurenpalet, waarvoor de 199 kleuren tot 99 kleuren zijn gereduceerd, creëert een hoger contrast tussen lichte en donkere kleuren. Dat maakt het geheel veel beter leesbaar – ook voor gebruikers die kleurenblind zijn. De nieuwe dashboard kleuren zijn een grote stap voorwaarts is in het toegankelijker maken van de WordPress backend.

Subtiele verschillen

De verschillen in contrast en leesbaarheid tussen de oude en de nieuwe versie zijn subtiel, zoals het hoort. Sommige gebruikers zullen het nieuwe kleurenpalet niet direct opmerken. Zij zullen ongetwijfeld constateren dat het WordPress dashboard aangenamer in gebruik is, wellicht zonder te weten waarom.

Nog niet helemaal klaar

Er is nog wel wat werk te verrichten voor dat WordPress 5.7 wordt uitgerold. Volgens WordPress.org is het de bedoeling om “een basis-kleurenpalet te creëren en die kleuren toe te passen op CSS properties die vernoemd zijn naar hun toepassingen.” Dit zou hen de flexibiliteit geven om de dynamische aard van CSS custom properties te benutten en de waarden op basis van bepaalde criteria te veranderen. Daarbij moet ook rekening gehouden met het feit dat er al een groot aantal alternatieve admin kleurenschema’s beschikbaar is in de vorm van plugins – deze moeten ook van de custom properties gebruik kunnen maken zodra deze geïmplementeerd zijn. Ook moeten ze fallbacks overwegen voor browsers die geen CSS custom properties ondersteunen – dit zou invloed kunnen hebben op zowel de benamingen als de manier waarop ze geïmplementeerd worden.

Bron: wphandleiding.nl