WordPress 5.7, waarvan de officiële release gepland staat voor 9 maart, zal een hoop verbeteringen en nieuwe features bevatten. Nu is bekend gemaakt dat de update ook native lazy loading voor iframes zal faciliteren. WordPress biedt sinds versie 5.5 standaard ondersteuning voor native lazy loading van afbeeldingen. Er was echter nog geen ondersteuning voor iframes, terwijl browser ondersteuning voor iframes eigenlijk al een tijdje vrij standaard is. Daar komt met de release van WordPress 5.7 dus verandering in.

Waarom native lazy loading voor iframes belangrijk is

In tegenstelling tot bij afbeeldingen, zijn veel gebruikers zich niet bewust bij het feit dat ze iframes gebruiken. Als je bijvoorbeeld een YouTube video aan een blogbericht toevoegt, is de output van de embed code een iframe. Als je veel iframes hebt en je site gebruik maakt van ‘eager loading’ (waarbij alle elementen in één keer worden geladen) kan dit resulteren in langere laadtijden en dus trage webpagina’s. Wanneer er lazy loading wordt toegepast, wordt het iframe (of eigenlijk de bron) pas geladen wanneer deze in de viewport van de bezoeker verschijnt. Hierdoor wordt de initiële laadtijd van de pagina aanzienlijk verkort.

Iframes en page shifting

WordPress zal alleen het loading=”lazy” attribuut toevoegen als er een expliciete breedte en hoogte voor het iframe zijn ingesteld. Dit is om het ‘page shifting’ effect te voorkomen, een probleem dat vaak voorkomt bij lazy loading. Omdat de browser de pagina pas volledig kan weergeven nadat alles geladen is, leidt dit ertoe dat de content onder het lazy loading element verschuift. Door een breedte en hoogte in te stellen de browser die waarden gebruiken om de aspect ratio van de afbeelding te bepalen, zodat de pagina layout correct kan worden geladen nog voordat het daadwerkelijke iframe geladen is.

Mogelijke problemen met advertenties

Enkele gebruikers vrezen dat native lazy loading voor iframes tot problemen zal leiden bij gebruikers die advertenties op hun website hebben. Sommige advertenties die gebruik maken van iframes maken namelijk gebruik van hun eigen lazy load mechanisme, wat zou kunnen leiden tot technische conflicten. Mocht blijken dat dit daadwerkelijk problemen oplevert, dan zal dit waarschijnlijk vrij eenvoudig op te lossen zijn met een plugin of een paar regels code.

Bron: wphandleiding.nl