Gisteren werd WordPress 5.7 “Esperanza” officieel uitgerold. Deze update werd vernoemd naar Esperanza Spalding, een Amerikaanse jazz bassiste, zangeres en songwriter. Hieronder hebben we de belangrijkste nieuwe features en verbeteringen voor je op een rijtje gezet.

Blok editor verbeteringen

WordPress 5.7 bevat de laatste 7 updates van de Gutenberg plugin. Al deze features zijn reeds uitgebreid getest en nu dus in de WordPress core geïntegreerd. Via de onderstaande links kun je de belangrijkste vernieuwingen in de editor per Gutenberg update nog even nalezen:

Gutenberg 9.3 activeerde automatisch full-site editing wanneer je een thema activeert dat ondersteuning biedt voor FSE.

Gutenberg 9.4 gaf ons wat meer flexibiliteit met betrekking tot de breedte van knoppen, typografie-opties voor het Lijst blok en de mogelijkheid om sociale pictogrammen groter of kleiner te maken.

Gutenberg 9.5 bood nieuwe opties voor Omslagafbeelding en Code blokken.

Gutenberg 9.6 introduceerde de drag & drop blokken, welke vanuit de inserter op het canvas gesleept kunnen worden.

Gutenberg 9.7 bevatte vooral verbeteringen op het gebied van gebruikerservaring. Ook werden herbruikbare blokken geüpdatet.

Gutenberg 9.8 draaide voornamelijk om verbeteringen op het gebied van FSE.

Gutenberg 9.9 was ook grotendeels gericht op FSW en introduceerde kleuropties voor sociale links en iconen.

Nieuw kleurenpalet voor admin dashboard

Naast alle hierboven genoemde editor verbeteringen, introduceert WordPress 5.7 nieuwe dashboard kleuren. Het nieuwe kleurenpalet biedt 7 core kleuren en 56 verschillende tinten. De bestaande core classes van WordPress zijn eveneens geüpdatet, zodat plugin ontwikkelaars die kunnen gebruiken om hun plugins op het nieuwe kleurenpalet aan te passen.

1-klik migratie van http naar https

WordPress 5.7 maakt van http naar https migreren een stuk eenvoudiger. WordPress is nu in staat om te detecteren of de hosting omgeving van de gebruiker ondersteuning biedt voor https. Zo ja, dan kun je met slechts één klik op een knop updaten. WordPress regelt waar mogelijk ook de mixed content rewrites. De feature is te vinden onder Site Health.

Native lazy loading voor iframes

WordPress 5.5 introduceerde een native lazy load feature voor afbeeldingen. Dit wordt nu uitgebreid met native lazy loading voor iframes. Dit moet de laadtijden voor pagina’s die veel insluitingen en andere soorten iframes bevatten aanzienlijk verkorten.

Meer weten over WordPress 5.7?

We raden aan om meteen te updaten naar de nieuwste WordPress versie. Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in WordPress 5.7 kun je de officiële release post op WordPress.org raadplegen.

CMS Designs kan uw website updaten naar WordPress 5.7, neem contact op voor meer informatie.