Er zijn vele verschillende Content Management Systemen, waaronder het CMS Drupal. Ben je van plan een nieuwe website op te zetten en wil je dit mogelijk in het CMS Drupal doen? Dan is het goed om je eerst wat meer te verdiepen in dit CMS. Dit doe je door dit artikel door te lezen. In onderstaande alinea’s lees je namelijk niet alleen wat Drupal precies is, maar ook wat de voor- en nadelen zijn van dit Content Management Systeem.

Een korte kennismaking

Drupal is een open source Content Management Systeem, ook wel CMS genoemd. Het feit dat het een open source CMS is, betekent simpelweg dat de code openbaar is. Iedere programmeur op de gehele wereld kan aan de code werken. Dit betekent simpelweg dat iedere programmeur kan verbeteren en uitbreiden. Ook is Drupal een Content Management Framework, ook wel CMF genoemd.

Het framework is ontwikkeld in de bekende programmeertaal PHP, al werk je als gebruiker van het CMS en CMF zelf niet in deze programmeertaal. Als je een website of blog opzet in Drupal, werk je in het gebruiksvriendelijke systeem zelf. Dit systeem is opgezet in de programmeertaal PHP, maar deze code zie je als gebruiker niet. Dit maakt Drupal erg gebruiksvriendelijk, ook voor de leek.

De voordelen

Drupal is een van de bekendste en populairste Content Management Systemen van de wereld. Dit is niet voor niets. Gebruik je dit systeem, dan profiteer je namelijk van diverse voordelen. Het eerste voordeel van het CMS Drupal, is het feit dat dit CMS maar liefst 15.000 modules heeft. Deze modules kun je gebruiken om iedere functionaliteit toe te passen die je maar wil. Door de vele modules van Drupal is het absoluut mogelijk een website op maat te maken. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat jouw website op vele andere websites zal lijken.

Daar komt nog bij dat veel modules van het CMS gratis verkrijgbaar zijn. Door een website op te zetten in Drupal, kun je dan ook veel geld besparen. Ook omdat je jouw website eventueel helemaal zelf op kunt zetten, zonder de betaalde hulp van een (dure) programmeur.

Tot slot ben je niet de enige die dit CMS gebruikt. Niet alleen kleine ondernemers, maar ook grote organisaties. Als je zelf tegen een probleem aanloopt in het systeem, zijn er vele gebruikers die je kunnen helpen dit probleem op te lossen. Er zijn vele verschillende fora waar vragen worden gesteld en door andere gebruikers worden beantwoord.

De nadelen

Het grootste nadeel is het feit dat dit CMS geen vast ‘front end stramien’ kent. Maak je gebruik van het CMS WordPress, dan kies je een bepaald thema voor jouw website. Dit thema bepaalt hoe jouw site eruit ziet. Bij Drupal werkt dit anders. Dit systeem werkt niet met thema’s. Als je jouw website vorm wil geven, moet je zelf een vormgeving maken. Deze zet je vervolgens om in html en pas als dat gebeurd is, kun je de vormgeving gebruiken voor je website.

Omdat Drupal geen thema’s kent, heb je wat meer technische kennis nodig om dit systeem te kunnen gebruiken. Je hoeft geen IT specialist te zijn, maar voor de echte leek kan het lastig zijn dit systeem volledig zelfstandig te gebruiken. Zeker bij het vormgeven van een website.

Daarnaast zorgen de vele modules ervoor dat het systeem een beetje ingewikkeld is. Het is zeker niet onmogelijk om het CMS te werken als leek, maar het kan wel even duren voor je het systeem onder de knie hebt. Heb je nog nooit met Drupal gewerkt? Houd er dan rekening mee dat je het systeem eerst goed moet leren kennen, voor je echt aan de slag kunt met jouw website. Drupal is dan ook tijdrovender dan veel andere Content Management Systemen, zoals bijvoorbeeld WordPress. Dit systeem zit simpelweg wat gemakkelijker in elkaar.

Wel of geen Drupal website?

Is het CMS Drupal iets voor jou of gebruik je liever een ander Content Management Systeem voor je website? De beste manier om die vraag te beantwoorden, is door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Twijfel je of je voldoende technische kennis hebt om Drupal te kunnen gebruiken? Installeer het systeem dan eens, ga ermee aan de slag en je komt hier vanzelf achter. Als het toch te ingewikkeld blijkt te zijn, kun je altijd nog overstappen op een ander Content Management Systeem. Denk hierbij aan WordPress of Joomla.

Goed om te weten: CMS Designs ondersteunt alle Content Management Systemen en kan ook een front-end ontwikkelen voor Drupal.