Bij het registreren van een domeinnaam, moet je altijd een unieke domeinnaam kiezen. Dit betekent dat je een domeinnaam kiest die nog niet online staat of in het bezit is van een ander bedrijf of een andere particulier. De reden dat je altijd een unieke domeinnaam moet registreren, heeft te maken met het feit dat een domeinnaam een uniek webadres is. Zouden er meerdere websites onder één domeinnaam vallen, dan word je naar meerdere websites tegelijk verwezen als je een bepaalde url intypt. Zie het als een postadres: dit adres moet ook altijd uniek zijn, zodat je niet de post van een ander op jouw adres ontvangt.
Het registreren van een unieke domeinnaam lijkt vrij eenvoudig, maar dit is toch lastiger dan je denkt. Heb je een goede domeinnaam bedacht voor jouw website, maar is deze domeinnaam al bezet? Lees dan in dit artikel wat je in dit geval kunt doen om deze domeinnaam alsnog te registeren.
Tip 1: gebruik een verbindingsstreepje in de domeinnaam
Stel je wil de domeinnaam Bouwbedrijfjansen.nl registreren, maar je komt erachter dat deze domeinnaam al bezet is. Dan betekent dit dat je deze precieze domeinnaam niet meer kunt registeren, maar je hoeft ook weer geen hele nieuwe domeinnaam te verzinnen. Het probleem van de dubbele domeinnaam kun je namelijk eenvoudig oplossen door een extra kenmerk aan de domeinnaam toe te voegen, zoals een verbindingsstreepje. Maak van Bouwbedrijfjansen.nl de domeinnaam Bouwbedrijf-jansen.nl en je hebt een unieke domeinnaam.
Tip 2: gebruik een werkwoord in de domeinnaam
Zijn er veel bouwbedrijven met de naam Bouwbedrijf Jansen, dan is de kans groot dat de domeinnaam Bouwbedrijf-jansen.nl ook al bezet is. In dit geval hoef je alsnog geen nieuwe domeinnaam te verzinnen, want kun je ook gewoon een werkwoord in de domeinnaam gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor de domeinnaam Bouwenmetjansen.nl en je hebt alsnog een unieke domeinnaam die bij jouw bedrijf past.
Tip 3: kies voor een andere extensie voor jouw domeinnaam
Tot slot kun je er ook voor kiezen om een andere extensie aan jouw domeinnaam te koppelen. De extensie van een domeinnaam is datgene dat achter de punt van de domeinnaam staat. Kijken we naar de domeinnaam Bouwbedrijfjansen.nl, dan is de extensie van deze domeinnaam ‘.nl’.
Is jouw url met .nl extensie al bezet, dan kun je gewoon een andere extensie kiezen voor je domeinnaam om een unieke url te registeren. Kies bijvoorbeeld voor ‘.com’ (zeker ook handig als je internationaal opereert!), voor ‘.org’ of voor ‘.info’. Extensies die aan andere landen gekoppeld worden, kun je beter niet gebruiken. Gebruik je namelijk ‘.be’ in je domeinnaam, terwijl je actief bent in Nederland? Dan denkt iedereen dat je een Belgisch bedrijf bent dat enkel in dit land opereert en dit is niet de bedoeling. De extensie ‘.com’ is hierbij de enige uitzondering, want deze domeinnaam geeft simpelweg aan dat je internationaal (en dus ook in Nederland) opereert.